GAYRİMENKUL ALIRKEN EKSPERTİZ RAPORUNUN ÖNEMİ

Gayrimenkul değerleme raporu sadece değer tespine yönelik değildir. Değerleme raporunun en önemli aşamalrından biri ilgili Belediye arşivinde yapılan incelemedir. Bu incelemede taşınmazın mimari projesi, imar durumu ve dosyası incelenmektedir. Bu incelemeler neticesinde taşınmazın projesi ile konum ve alan olarak uygunluğu, dosyasında herhangi bir yıkım kararı, tutanak ve zabıt olup, olmadığı tespit edilir.

Diğer aşama ise ilgili tapu müdürlüğü arşivinde yapılan incelemelerden oluşur. Bu incelemede de taşınmazın numarataj açısından konum uygunluğu ve tapudaki hukuki kayıtların tespiti sağlanır.

Konum uygunluğunu kısaca özetlemek gerekirse satın almak istediğimiz mesken bina girişine göre sağ cephede iken numarataj (trampa) hatası nedeiyle söz konusu meksen onaylı mimari projesinde bina girişine göre soldaki mesken olabilir.

Bu tür uyumsuzluklar belki kısa vade de belki de yıllar sonra karşımıza sorun olarak çıkabilir. Bu nedenle satın alacağımız meskenin gerçekten tapu sicilin de de satın alma istediğimiz mesken olup, olmadığını düşük maliyetler iletemin edebileceğiniz değerleme raporu ile garanti altına alıp, rahat olmanızı sağlayabilirsiniz.

Sizde yaşanmış bir çok gerçek hikayesi olan bu tür problemlerle karşılamamak için değerleme raporu almayı tercih ediniz.