KISITLI TAŞINMAZLARDA MÜLKİYET TESİSİ KOLAYLAŞACAK

KISITLI TAŞINMAZLARDA MÜLKİYET TESİSİ KOLAYLAŞACAK

Hissedarların hissesi üzerinde bulunan haciz, ihtiyati haciz şerhi ya da ipotek nedeni ile kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesisi artık değerleme raporu ile karşılanacak.

Rehin alacaklılarının hak ve menfaatlerinin korunması amacı alınan bazı tedbirler, mülkiyet tesisi sırasında önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyordu. Hatta inşaat sözleşmelerine dayalı projeler bile yapılamıyordu. Yapılan düzenleme ile artık tapu müdürlüğünce, değerleme raporu düzenlenerek yapılan değer tespiti sonucu kısıtlı pay sahibine düşecek bağımsız bölümlerin değerinin, ana taşınmazdaki hissesinin değerinden fazla olduğunun anlaşılması halinde, taşınmazdaki haciz/ihtiyati haciz ya da ipotek alacaklılarının muvafakatına gerek olmadan kat irtifakı/kat mülkiyeti tesisi mümkün olabilecek.

Alacaklıda Korunmuş Olacak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bu düzenlemenin hak sahiplerinin haklarını da korumaya yardımcı olacak. “Aslında amaç taşınmazların bölünmesi halinde taşınmaz üzerindeki beyan ve şerhlerin yeni oluşan taşınmazlara aktarılması ve hak sahiplerinin haklarının korunmasıdır. Bu nedenle kat irtifakı/kat mülkiyeti tesisi sırasında kısıtlı hissedara düşen bağımsız bölümlerin değerini gösteren değerleme raporu alınması buradaki sıkıntının aşılmasına fayda sağlayacak.